Rosyjska agencja interaktywna Kian stworzyła nowoczesny projekt opakowania kartonowego, które pozwala na ugotowanie jajek bez użycia wody. Jak to możliwe? Sprawdziliśmy to.
Kartonowe pudełeczka Gogol Mogol zostały wykonane z papieru odzyskanego z recyklingu. Na etapie produkcyjnym, struktura jest nasączana specjalnym środkiem chemicznym, który na „życzenie” użytkownika (reakcja chemiczna zostaje wywołana po pociągnięciu paseczka-katalizatora, który usuwa folię ochronną), pozwala wytworzyć na tyle wysoką temperaturę, że po zamknięciu w niej jajka, już po około 2-3 minutach, te jest gotowe do spożycia.
Kilkuwarstwowa struktura opakowań Gogol Mogol zapewnia możliwość gotowania jajek w orientacji poziomej i pionowej. Ze względu na ergonomiczny kształt, kartonowe pudełeczka nie zajmują wiele miejsca w torbie.
Pudełeczka Gogol Mogol nie mogą być ponownie wykorzystane do gotowania. Reakcja chemiczna zachodząca po zwolnieniu paseczka-katalizatora jest niemożliwa do odwrócenia (źródło: Gizmodo).
Gogol Mogol zostały zbudowane z czterech warstw, tj. membrany, która wchodzi w reakcję z tlenkiem wapnia, katalizatora chemicznego oraz zewnętrznej tulei wykonanej w 100% z odzyskanego kartonu.
Opakowania Gogol Mogol zdobyły wiele globalnych wyróżnień. Projekt rosyjskiej agencji Kian otrzymał trzecią nagrodę w ramach ADCR Awards (źródło: Kian), a sam pomysł powstał jako odpowiedź na konkurs zorganizowany przez EPDA (Europejskie Stowarzyszenie Projektowania Opakowań).
Z informacji podanych przez rzecznika prasowego agencji Kian (źródło: DailyMail) wynika, że chociaż projekt jest gotowy do wdrożenia na rynek rosyjski, do tej pory żadna z firm nie zainteresowała się jego dystrybucją. Ostatecznie, Gogol Mogol nie jest nadal dostępny w sprzedaży.
Gogol Mogol jest własnością Kian, a za sam projekt opakowania odpowiedzialny jest Jewgienij Morgalev.